Τα νέα του ΕΚΚΕ
  • Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων
    Ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων (European Pillar of Social Rights), που βρίσκεται σε ισχύ από τον Νοέμβριο του 2017, έχει σκοπό να εξασφαλίσει στους πολίτες νέα και αποτελεσματικά δικαιώματα, με βάση 20 κύριες αρχές διαρθρωμένες σε τρεις κατηγορίες: 1.Ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στην αγορά εργασίας, 2. Δίκαιοι όροι εργασίας, 3. Κοινωνική προστασία και ένταξη

  • Ξεκινά ο 3ος κύκλος του ανοιχτού σεμιναρίου «Διαδρομές των Κοινωνικών Επιστημών στην Ελλάδα: Μνήμη και Ιστορία», με θέμα: Οι κοινωνικές επιστήμες στα χρόνια της μεταπολίτευσης: Οι νέοι ορίζοντες και το ΕΚΚΕ (1974-1996).
    Το σεμινάριο θα πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη μεταξύ 6μμ-9μμ, στο ΕΚΚΕ Κρατίνου 9 & Αθηνάς στον 8ο όροφο . Εναρξη την Τετάρτη 6/3/2019 και λήξη την Τετάρτη 12/6/2019.

  • Έκθεση του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών (ΙΚΕ) "Πεπραγμένα 2017"
    Πραγμτοποιήθηκε η έκθεση πεπραγμένων του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών (ΙΚΕ) για το έτος 2017

  • Ο δεύτερος κύκλος του Σεμιναρίου ΕΚΚΕ: ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ με θέμα : Κοινωνικές Επιστήμες και στρατιωτική δικτατορία.
    Η τελευταία συνεδρία του Σεμιναρίου με θέμα «Κοινωνικές Επιστήμες και Στρατιωτική Δικτατορία» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 6 Ιουνίου και ώρα 18.00, στον 8ο όροφο του ΕΚΚΕ. Στο θέμα «Έρευνα και Δικτατορία» συνομιλούν μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας: Λεωνίδας Καλλιβρετάκης ( ΒΙΕ/ΕΙΕ), Μωυσής Κουρουζίδης (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών), Παναγιώτης Νούτσος (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Χριστίνα Οικονομοπούλου (Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur), Ιωάννα Παπαθανασίου (ΚΚΕΑ/ΕΚΚΕ), Μιράντα Τερζοπούλου (Ακαδημία Αθηνών), Ευγένιος Χατζούδης (Δημόκριτος), Γιώργος Χρόνης (ΕΛΚΕΘΕ).

  • Έκθεση του Ινστιτούτου κοινωνικών Έρευνών "Πεπραγμένα 2015-2016"
    Πραγματοποιήθηκε η έκθεση πεπραγμένων του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών 2015-2016

  • Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Στρατηγικές καταπολέμησης της αστεγίας και κοινωνικής στέγασης σε περιόδους ύφεσης»,
    Την Τετάρτη, 24.2.2016 διεξήχθη η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Στρατηγικές καταπολέμησης της αστεγίας και κοινωνικής στέγασης σε περιόδους ύφεσης», που διοργανώθηκε από το ΤΕΙ Αθήνας και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

  • Χαιρετισμός Προέδρου


    Σε περίοδο βαθειάς κρίσης είναι πρόδηλο πως η κοινωνική έρευνα οφείλει να συμβάλει στην κατανόηση των αιτιών και των συνεπειών των κοινωνικών προβλημάτων που παρουσιάζονται, ταυτόχρονα δε να επικουρεί στην αντιμετώπιση και την επίλυσή τους.

  • Ιστότοπος PIAAC

    Ο ιστότοπος του προγράμματος για τη Διεθνή Αποτίμηση των Ικανοτήτων των Ενηλίκων (PIAAC) είναι πλέον διαθέσιμος.

  • Έργο 2.1.α/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

    Ολοκλήρωση Έργου 2.1.α/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

  • Έργο 2.1.β/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

    Ολοκλήρωση Έργου 2.1.β/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

  • Έργο 4.1.α/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

    Ολοκλήρωση Έργου 4.1.α/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ. 

  • Έκδοση τόμου.

    Έκδοση τόμου: "Νέα φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός: Πολιτικές καταπολέμησης και καθιέρωση ενός ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος"
    Επιμέλεια: Διονύσης Μπαλούρδος και Μαρία Πετράκη
    Βουλή των Ελλήνων, Πρακτικά Ειδικής Συνεδρίας της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, 2012

  • Το Κοινωνικό Πορτραίτο της Ελλάδας 2012

    Το  Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) σας ενημερώνει ότι εκδόθηκε το  «Το Κοινωνικό Πορτραίτο της Ελλάδας 2012»

  • Tεύχος 136 της ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ


    Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του ΕΚΚΕ το ειδικό τεύχος 136 της ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ: Special issue. Contemporary social inequalities


Κοινωνική Πολιτική
TEXT


Κοινωνική Πολιτική

Η ερευνητική δραστηριότητα στη θεματική περιοχή της Κοινωνικής Πολιτικής αφορά τη θεωρητική διερεύνηση, μελέτη και ερμηνεία των διαφόρων πτυχών της κοινωνικής κατάστασης, καθώς και την παρακολούθηση και αξιολόγηση των τρεχουσών εξελίξεων στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής.

Οι ερευνητές που δραστηριοποιούνται στη θεματική αυτήν περιοχή αναλαμβάνουν, εκτός από την προώθηση της εφαρμοσμένης και  βασικής έρευνας, την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από Υπουργεία, Κρατικούς Οργανισμούς, αλλά και Ιδιωτικούς Φορείς, όπως επίσης και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλους Διεθνείς Οργανισμούς. Συνεργάζονται με Πανεπιστήμια και άλλα ερευνητικά Ινστιτούτα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


Επιστημονικοί στόχοι του ερευνητικού δυναμικού του ΙΚΕ στη θεματική περιοχή της Κοινωνικής πολιτικής είναι οι εξής:

  • Ανάπτυξη της θεωρίας της Κοινωνικής Πολιτικής στη χώρα μας και δημιουργία μιας επιστημονικής μεθοδολογίας στην προσέγγιση ζητημάτων κοινωνικής πολιτικής.
  • Εμβάθυνση και επέκταση στους τομείς και στα πεδία έρευνας και ανάλυσης, και παραγωγή γνώσης γύρω από τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και την Κοινωνική Πολιτική στη χώρα μας.
  • Εκπόνηση ερευνών, παραγωγή και διάχυση ερευνητικών αποτελεσμάτων και πληροφοριών και παροχή υποστηρικτικού υλικού σε εκπαιδευτικούς φορείς και στους υπεύθυνους χάραξης κοινωνικής πολιτικής.
  • Δημιουργία θεματικών βάσεων δεδομένων στα σχετικά ερευνητικά πεδία.
  • Καθιέρωση συζήτησης και διαλόγου στο πεδίο της Κοινωνικής Πολιτικής μέσα από την προγραμματισμένη δράση ομάδων εργασίας, την οργάνωση συνεδρίων, διεθνών συναντήσεων κ.α.

Σήμερα η ερευνητική δραστηριότητα στο θεματικό πεδίο της Κοινωνικής Πολιτικής καλύπτει τους παρακάτω τομείς:

  • Διαστάσεις της κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας: εισοδηματικές ανισότητες (φτώχεια), εκπαιδευτικές ανισότητες, παιδική φτώχεια, αποκλεισμός από την αγορά εργασίας, φύλο, διακρίσεις, φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, ανισότητες πρόσβασης στις υπηρεσίες φροντίδας και υγείας κ.ά.
  • Πολιτικές κοινωνικής συνοχής: κοινωνική και οικονομική ένταξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, στρατηγικές της ΕΕ στο πλαίσιο της ανοιχτής μεθόδου συντονισμού, ενεργός ένταξη, δίχτυ προστασίας (ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα) κ.ά.
  • Χαρακτηριστικά, προβλήματα και ανάγκες των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού: ΑΜΕΑ, παιδιά με αναπηρία, μετανάστες, μονογονεϊκές οικογένειες, φυλακισμένοι, αποφυλακισμένοι κ.ά.
  • Δημογραφικές Εξελίξεις: Γενικές Τάσεις, Γονιμότητα, Γήρανση, ο θεσμός της οικογένειας, Δημογραφική και Οικογενειακή πολιτική, Μεταναστευτική πολιτική κ.ά.
  • Αγορά Εργασίας: Διάρθρωση και μορφές απασχόλησης, εργασιακές σχέσεις, ανεργία, πολιτικές για την απασχόληση και την αγορά εργασίας κ.ά.
  • Κοινωνική οικονομία και κοινωνική επιχειρηματικότητα: Χαρακτηριστικά των φορέων της κοινωνικής οικονομίας και των δραστηριοτήτων τους, συγκριτικά πλεονεκτήματα, προστιθέμενη αξία, ο ρόλος τους στην κοινωνική συνοχή, στην τοπική ανάπτυξη και στη βιωσιμότητα της ανάπτυξης κ.ά

 


www.slidescenter.com