Τα νέα του ΕΚΚΕ
 • Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων
  Ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων (European Pillar of Social Rights), που βρίσκεται σε ισχύ από τον Νοέμβριο του 2017, έχει σκοπό να εξασφαλίσει στους πολίτες νέα και αποτελεσματικά δικαιώματα, με βάση 20 κύριες αρχές διαρθρωμένες σε τρεις κατηγορίες: 1.Ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στην αγορά εργασίας, 2. Δίκαιοι όροι εργασίας, 3. Κοινωνική προστασία και ένταξη

 • Ξεκινά ο 3ος κύκλος του ανοιχτού σεμιναρίου «Διαδρομές των Κοινωνικών Επιστημών στην Ελλάδα: Μνήμη και Ιστορία», με θέμα: Οι κοινωνικές επιστήμες στα χρόνια της μεταπολίτευσης: Οι νέοι ορίζοντες και το ΕΚΚΕ (1974-1996).
  Το σεμινάριο θα πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη μεταξύ 6μμ-9μμ, στο ΕΚΚΕ Κρατίνου 9 & Αθηνάς στον 8ο όροφο . Εναρξη την Τετάρτη 6/3/2019 και λήξη την Τετάρτη 12/6/2019.

 • Έκθεση του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών (ΙΚΕ) "Πεπραγμένα 2017"
  Πραγμτοποιήθηκε η έκθεση πεπραγμένων του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών (ΙΚΕ) για το έτος 2017

 • Ο δεύτερος κύκλος του Σεμιναρίου ΕΚΚΕ: ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ με θέμα : Κοινωνικές Επιστήμες και στρατιωτική δικτατορία.
  Η τελευταία συνεδρία του Σεμιναρίου με θέμα «Κοινωνικές Επιστήμες και Στρατιωτική Δικτατορία» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 6 Ιουνίου και ώρα 18.00, στον 8ο όροφο του ΕΚΚΕ. Στο θέμα «Έρευνα και Δικτατορία» συνομιλούν μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας: Λεωνίδας Καλλιβρετάκης ( ΒΙΕ/ΕΙΕ), Μωυσής Κουρουζίδης (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών), Παναγιώτης Νούτσος (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Χριστίνα Οικονομοπούλου (Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur), Ιωάννα Παπαθανασίου (ΚΚΕΑ/ΕΚΚΕ), Μιράντα Τερζοπούλου (Ακαδημία Αθηνών), Ευγένιος Χατζούδης (Δημόκριτος), Γιώργος Χρόνης (ΕΛΚΕΘΕ).

 • Έκθεση του Ινστιτούτου κοινωνικών Έρευνών "Πεπραγμένα 2015-2016"
  Πραγματοποιήθηκε η έκθεση πεπραγμένων του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών 2015-2016

 • Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Στρατηγικές καταπολέμησης της αστεγίας και κοινωνικής στέγασης σε περιόδους ύφεσης»,
  Την Τετάρτη, 24.2.2016 διεξήχθη η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Στρατηγικές καταπολέμησης της αστεγίας και κοινωνικής στέγασης σε περιόδους ύφεσης», που διοργανώθηκε από το ΤΕΙ Αθήνας και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

 • Χαιρετισμός Προέδρου


  Σε περίοδο βαθειάς κρίσης είναι πρόδηλο πως η κοινωνική έρευνα οφείλει να συμβάλει στην κατανόηση των αιτιών και των συνεπειών των κοινωνικών προβλημάτων που παρουσιάζονται, ταυτόχρονα δε να επικουρεί στην αντιμετώπιση και την επίλυσή τους.

 • Ιστότοπος PIAAC

  Ο ιστότοπος του προγράμματος για τη Διεθνή Αποτίμηση των Ικανοτήτων των Ενηλίκων (PIAAC) είναι πλέον διαθέσιμος.

 • Έργο 2.1.α/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

  Ολοκλήρωση Έργου 2.1.α/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

 • Έργο 2.1.β/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

  Ολοκλήρωση Έργου 2.1.β/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

 • Έργο 4.1.α/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ.

  Ολοκλήρωση Έργου 4.1.α/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υ.Τ.Χ. 

 • Έκδοση τόμου.

  Έκδοση τόμου: "Νέα φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός: Πολιτικές καταπολέμησης και καθιέρωση ενός ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος"
  Επιμέλεια: Διονύσης Μπαλούρδος και Μαρία Πετράκη
  Βουλή των Ελλήνων, Πρακτικά Ειδικής Συνεδρίας της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, 2012

 • Το Κοινωνικό Πορτραίτο της Ελλάδας 2012

  Το  Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) σας ενημερώνει ότι εκδόθηκε το  «Το Κοινωνικό Πορτραίτο της Ελλάδας 2012»

 • Tεύχος 136 της ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ


  Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του ΕΚΚΕ το ειδικό τεύχος 136 της ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ: Special issue. Contemporary social inequalities


Πανόραμα 1991- 2001
TEXT

Πανόραμα Απογραφικών Δεδομένων 1991-2001

Μια σημαντική συνεισφορά του ΙΑΑΚ στο χώρο των ερευνητικών υποδομών


Το "Πανόραμα" αποτελεί κεντρική δραστηριότητα του ΙΑΑΚ από το 2002. Πρόκειται για τη δημιουργία, συντήρηση και διαρκή αναβάθμιση μιας ερευνητικής υποδομής που επιτρέπει την πλήρη αξιοποίηση του περιεχομένου των Απογραφών Πληθυσμού του 1991 και του 2001. Η αξιοποίηση αυτή αναφέρεται στη δυνατότητα συσχέτισης μεταξύ όλων των μεταβλητών που περιλαμβάνουν οι Απογραφές, ακόμη και στο αναλυτικότερο επίπεδο κατηγοριοποίησης της καθεμιάς, καθώς και στη δυνατότητα διεξαγωγής γεωγραφικών αναλύσεων ακόμη και σε επίπεδο Απογραφικού Τομέα, δηλαδή σε επίπεδο μικρών χωρικών ενοτήτων που περιλαμβάνουν λίγα οικοδομικά τετράγωνα και πληθυσμό που συνήθως δεν ξεπερνά τους 1.000 κατοίκους. 
 
Το "Πανόραμα" συναποτελείται από δύο αλληλένδετες εφαρμογές. Η πρώτη (Πανόραμα 1991-2001) είναι μια εφαρμογή βάσης δεδομένων με την οποία ο/η χρήστης μπορεί να ανιχνεύσει, επιλέξει, συσχετίσει, πινακοποιήσει και να εξάγει για περαιτέρω επεξεργασία με άλλες εφαρμογές (στατιστικής ανάλυσης κλπ) τα δεδομένα των Απογραφών που τον/την ενδιαφέρουν. Η δεύτερη ("Χαρτοθήκη") είναι εφαρμογή χαρτογραφίας, η οποία τροφοδοτείται με δεδομένα του "Πανοράματος" και παράγει χάρτες σε επίπεδο Καποδιστριακών Δήμων ή Νομών για το σύνολο της χώρας, ενώ για το Νομό Αττικής η χαρτογράφηση μπορεί να γίνει και σε επίπεδο Απογραφικού Τομέα.
ΠΑΝΟΡΑΜΑ: Αρχική σελίδα εφαρμογής
 

ΧΑΡΤΟΘΗΚΗ: Αλβανοί μετανάστες στην Αττική
(χάρτης εργασίας)

Η χρήση των εφαρμογών αυτών έχει γίνει προσπάθεια να είναι απλή και διαισθητική, ακόμη και για εκείνους που δεν έχουν καμία προηγούμενη εξοικείωση με τη λογική τους. Η λογική αυτή και τα απαραίτητα πρακτικά βήματα για τη χρήση των δύο εφαρμογών περιγράφονται σε Εγχειρίδιο Χρήσης

Η Χαρτογραφική εφαρμογή είναι διαθέσιμη εδώ
 Ο σύντομος οδηγός εγκατάστασης και πρώτες οδηγίες χρήσης είναι διαθέσιμα εδώ


Η υποδομή αυτή αναπτύχθηκε πρώτα απʼόλα χάρη στη συστηματική συνεργασία με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ), χωρίς τα δεδομένα της οποίας το όλο εγχείρημα θα ήταν αδύνατο. Χρηματοδοτήθηκε, κατά την περίοδο 2002-2005, από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα του ΥΠΑΝ ως Υποπρόγραμμα-1 του ευρύτερου προγράμματος του ΕΚΚΕ "Κόμβος δευτερογενούς επεξεργασίας κοινωνικών δεδομένων". Στη συνέχεια συντηρήθηκε με πόρους από άλλα προγράμματα του Ινστιτούτου, ενώ η ανάπτυξη της χαρτογραφικής εφαρμογής ("Χαρτοθήκηʼ) χρηματοδοτήθηκε κυρίως από πρόγραμμα του ΥΠΕΠΘ ("ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ-ΙΙ") και μέσω του, συνεργαζόμενου με το ΙΑΑΚ, Εργαστηρίου Χωρικής Ανάλυσης και GIS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
 
Το "Πανόραμα" αναπτύχθηκε με την πολύτιμη συνδρομή των προγραμματιστών Αννίβα Οικονόμου και Μιχάλη Μπούρμπου, ενώ η "Χαρτοθήκη" με τη συνδρομή των Σταύρου Συρίγου και Στέλιου Τσομπάνογλου, Μηχανικών Χωροταξίας και συνεργατών του Εργαστηρίου Χωρικής Ανάλυσης και GIS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
 
Η υποδομή λειτουργεί πειραματικά στο ΙΑΑΚ από το 2005 και έχει διευκολύνει σημαντικά πολλούς ερευνητές από διάφορα ιδρύματα της χώρας στην τεκμηρίωση της δουλειάς τους καθώς και πολλούς υποψήφιους διδάκτορες σε διάφορα ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια. Σύντομα θα λειτουργήσει και στο χώρο της ΕΣΥΕ. Έχει, επίσης, παρουσιαστεί σε Τμήματα με συναφές αντικείμενο  (Γεωγραφίας, Κοινωνιολογίας, Πολιτικής Επιστήμης, Χωροταξίας, Αρχιτεκτονικής) στα περισσότερα ΑΕΙ της χώρας δημιουργώντας πολλές προοπτικές συνεργασίας.
 
Στόχος του ΙΑΑΚ για το μέλλον της υποδομής αυτής είναι η επίτευξη μιας διευρυμένης συνεργασίας η οποία εκτός της ΕΣΥΕ να περιλαμβάνει και ορισμένα πανεπιστημιακά τμήματα με συναφές αντικείμενο με προοπτική την μελλοντική ενσωμάτωση των νέων Απογραφών Πληθυσμού, τη συμπλήρωση των δεδομένων με εκείνα των Απογραφών Κτηρίων, την επέκταση της δυνατότητας γεωγραφικής ανάλυσης σε επίπεδο Απογραφικου Τομέα για όλους τους Νομούς με πόλεις άνω των 50.000 κατοίκων, την επεξεργασία και προσθήκη νέων σύνθετων μεταβλητών και δεικτών και, εν τέλει, τη διεύρυνση του αριθμού απαιτητικών χρηστών του "Πανοράματος".ΠΑΝΟΡΑΜΑ: Εντοπισμός όσων εισρέουν καθημερινά στο
Δήμο Αμαρουσίου για εργασία και των Δήμων
από τους οποίους προέρχονται.
 

ΧΑΡΤΟΘΗΚΗ:
Κοινωνική τυπολογία περιοχών κατοικίας
στην Αττική βάσει δεδομένων του ‘Πανοράματος’
(τελικό προϊόν).

www.slidescenter.com